Mali Hizmetler

2022 Ziraat Odası Başkanı Maaşı

Ziraat Odası Başkanı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Ziraat odası başkanı maaşı konusunu açıklamadan önce bir konuya açıklık getirmek gerekli. Ziraat odası başkanı aslında diğer yönetim kurulu üyeleri gibi bir yönetim kurulu üyesidir. Ziraat odaları oda meclisi ve oda yönetim kurulu olmak üzere iki yönetim organından oluşmaktadır. Ziraat odası başkanı ise yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktadır.

2023 Yılında Ziraat Odası Başkan Maaşı Ne Kadar ?

Ziraat odası başkanları için özel olarak belirlenmiş bir maaş söz konusu değildir. Oda yönetim kurulu ve meclis üyelerinin tamamı sabit bir maaş almak yerine huzur ve ikamet hakkı adı verilen ödenek almaktadır.

Huzur ve İkamet Hakkı Nasıl Belirlenir ?

Ziraat odası meclis ve yönetim kurulu üyelerinin alacakları huzur hakkı ve ikamet gündeliği “Ziraat Odası Meclis Üyeleri ve Yönetim Kurulu Üyelerine Ödenecek Huzur Hakkı ve Yolluklara İlişkin Yönerge” hükümlerine göre belirlenmektedir. Ziraat odası meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyelerin ödenecek günlük yevmiyeler odaların bir evvelki yıl kesinleşen gelir tutarına göre tespit edilmektedir.

kırmızı hesap makinesi ile hesaplama yapılıyor
Ziraat odası yöneticileri gündelik hesaplaması

2022 Yılı Ziraat Odası Huzur ve İkamet Gündeliği

Bu tutar 2022 yılı için 722.254 Türk Lirası olarak gerçekleşmişti. Ancak TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Yi-ÜFE oranı %79,89 olarak belirlenmesi akabinde 1.299.263 Liraya yükselmiştir. Ancak ziraat odalarının huzur ve ikamet hakkını belirleyen tutarlar üzerinden Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yapmış olduğu yeni düzenleme ile bu tutar ziraat odası yönetim kurulu ve meclis üyelerinin görev yaptıkları günlük yevmiyeleri odanın kesinleşen yıllık gelirinin sekiz yüz elli bin lira (850.000 TL) üstünde veya altında olmasına göre tespit edilmektedir.

Buna göre, 2022 Yılında Yıllık Kesinleşen Geliri ;

85.000 TL’den az olan odalarda ödenecek huzur hakkı 63,00 x 2,5 = 157,50 TL
850.000 TL’den fazla olan odalarda ödenecek huzur hakkı 63,00 x 3,75 = 236,25 TL
olarak belirlenmiştir.

Ancak odalar meclis kararı ile 6964 sayılı Ziraat Odaları Kanunu’nun 40’ıncı maddesine göre,

• Bu miktarı aynen uygulayabilir
  • Bu miktardan daha az bir tutarı kabul edebilir
  • Bu tutarın yüzde 10 oranında arttırılmasına karar verebilir.

İkamet hakkı hesaplamasından gelir vergisi ve damga vergisi kesilmektedir. Bu bilgiler ışığında 30 gün hizmet veren yönetim kurulu başkanı maaşının 157,50 x 30 = 7.875,00 TL brüt olduğu ve Damga Vergisi istisnası düştükten sonra 21,79 TL damga vergisi ve Gelir Vergisi istisnası düştükten sonra 543,24 TL gelir vergisi kesilmektedir. Bu durumda 2022 yılında ziraat odası başkanının 7.309,97 TL net ödeme alabileceği söylenebilir.

Yönetim kurulu ve meclis toplantılarında her üyeye huzur hakkı ödemesi yapılmaktadır. ve her toplantı için brüt 157,50 TL ile 236,25 TL arasında ödeme yapılabilmektedir. Tüm bu bilgilerin yanı ülkemizde bir çok ziraat odasının yönetim kurulu ve meclis üyelerinin hiç bir ücret almadan hizmet verdiğini ve fedakarca çalıştığını biliyoruz.

3 3 oy verildi
İçeriğe Puan Verin