Çalışanlar İçin Çiftçi Belgesi
Sigortalı Çalışanlar İçin Ziraat Odası Kaydı
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 4/b maddesi gereği ziraat odasına kayıt yaptıran gerçek kişiler kendi nam veya hesaplarına tarımsal faaliyet içinde olduğu için sigortalılık muafiyet belgesi almamışsa zorunlu olarak Tarım Bağkur (4/b tarım sigortalısı) olmaktadır. Bu tescil işlemi ziraat odasına kayıt olduğunuz anda sistem üzerinden gerçekleşmektedir. Ancak devam eden herhangi bir sigortalılığınız olması halinde, yani sigortalı olarak resmi veya özel bir iş yerinde çalışıyorsanız tarım sigortalılığı yapılmayacaktır.
Sigortalı Çalışanlar Çiftçi Belgesi Alabilir Mi?
Sigortalı çalışan çiftçi belgesi alabilir, bilindiği üzere çiftçi belgesi ziraat odaları tarafından tarımsal faaliyet yürüten kişilere verilen resmi bir belgedir. Çiftçi belgesi alabilmek için tek yapmanız gereken tarımsal amaçlı kullandığınız, kendinize ait veya kiralık arazilerinizi ziraat odasına bildirmektir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası 4/b maddesi gereği ziraat odasına kayıt yaptıran gerçek kişiler kendi nam veya hesaplarına tarımsal faailyet içinde olduğu için sigortalılık muafiyet belgesi almamışsa zorunlu olarak Tarım Bağkur (4/b tarım sigortalısı) olmaktadır. Bu tescil işlemi ziraat odasına kayıt olduğunuz anda sistem üzerinden gerçekleşmektedir. Ancak devam eden herhangi bir sigortalılığınız olması halinde, yani sigortalı olarak resmi veya özel bir iş yerinde çalışıyorsanız tarım sigortalılığı yapılmayacaktır.
Memur Çiftçilik Yapabilir Mi?
Bilindiği üzere devlet memurlarının 657 sayılı Kanun’un 28’inci maddesi gereği ticari faaliyette bulunmaları yasaktır. Ancak çiftçilik yapılmasında herhangi bir yasal sınırlama söz konusu değildir. Yani ister kiralama yoluyla olsun isterse miras yoluyla kalan tarımsal arazilerin işletilmesi, tarımsal krediler kullandırılması, tarım desteklerinden ve mazot gübre desteklemesinden faydalanması mümkündür.
Memur Çiftçi Kredisi Alabilir Mi?
Memurların ziraat odalarına kayıt olması, çiftçi belgesi alması, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olması ile ilgili herhangi bir yasal sınırlama bulunmamaktadır.
Bu nedenle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan kişilerin tarımsal amaçlı düşük faizli kredi kullanması mümkündür.
Eşi Ziraat Odasına Kayıtlı Memur Eş Yardımı Alabilir Mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun Aile Yardımı Ödeneği başlıklı 202 nci maddesinde “Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.” hükmü amir olup yine 5510 sayılı Kanun’un 4/b maddesi gereği tarımda kendi nam veya hesabına çalışanların sigortalı olacakları bildirilmiştir.
Bu nedenle eşi ziraat odasına kayıtlı memurun eşinin herhangi bir sosyal güvencesi bulunmadığı durumda doğrudan çiftçiler için tarım sigortası olan Tarım Bağkur (4/b) kapsamına gireceğinden çalışmayan eş yardımı alamaz.
Bu durumda eşin ziraat odasından kaydını sildirmesi ya da tarımsal faaliyet gelirinin prime esas kazanç alt sınırından daha az olduğunu bildirerek sigortalılık muafiyet belgesi alması gerekmektedir.
Habersiz Tarım Bağkur’u Yapılabilir Mi?
Ziraat odasına kayıt olduğunuzda, ziraat odalarının merkezi sistemi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılmaktadır. Yapılan sorgu neticesinde devam eden bir sosyal güvenceniz bulunmaması halinde Tarım Bağkuru tesciliniz otomatik olarak yapılmaktadır. Bu konuda ziraat odası personeli size bilgilendirme yapacaktır. Ancak tarımsal faaliyet ile başlayan sigortalılığınız tarımsal faaliyeti bıraktığınızı bildirmeniz veya tarımsal faaliyet gelirinizin prim kazanç alt sınırı altında olması halinde yapılmayacaktır.
Merhabalar ben bir fabrika işçisiyim köyde aileme ait tarla mevcut bu tarla üzerine yumurta çifliği açmak istiyorum genç girişimci kredisinden faydalanabilirmiyim yada kuracağım iş üzerine önerebileceğiniz kredi programları mevcut mu ?
Merhaba ben öğretmenim.Doğal tarım yapmak için bir arsa almak istiyorum.Bir arsa almak istiyorum fakat ziraat bankasının teşvik kredisini okuduğumda ÇKS belgesi istiyor.Burada siin açıklamalarınızdan ÇKS belgesi almamın yasal sorun olmadığını öğrendim ama ÇKS için de üstüme tapulu arazi gerekiyor.Miras yoluyla kalan çok hisseli arsalarım var lakin ben yaşadığım yerde tarım yapmak istiyorum.Fakat ÇKS için o tapuları kullanabilir miyim?Kısaca belge almak için göstereceğim arsa tapusunun ;arsanın çiftçilik yapacağım arsa olması şart mı?
merhaba ben fabrıka çalışanıyım ve sigortalıyım desteklem ealabılmek ıçın çıftcı belgesı cıkardım orada bu ışlemı yapanlar bana eger ısten çıkarılaca olursan onceden gel çıftcılıgını ıptal edelım yoksa tazmınat alamazsın dedıler bunun dogrulugu nedır bır bılgınız var mı bır de prımm gunu dolmus bırıyım yanı eyt cıkarsa emeklı olmayı dusunuyorum bunuda da olmam gereken yaştan 4 yaş gerı atacak dıyorlar bu konuda bır bılgınız var mı saygılarımla…
Merhaba mesajınızdan aktif sigortalı olmadığınızı anlıyorum. Bu durumda tarımsal desteklemelerden faydalanmak için ziraat odası kaydı yaptırdığınız 5510 sayılı Kanun 4-b (tarım bağkur) sigortalılığınız başlar. Bu durumda tarafınıza prim borcu oluşacak ve halihazırda ödenmiş olan primlerinize yönelik emeklilik planınız değişecektir. Ziraat odası kaydınızı yapan personel sigortalılık muafiyet şartlarını sağlamanız halinde Sigortalı Muafiyet Belgesi düzenleyerek oda kaydınız olsa dahi bağkurlu olmamanızı sağlayabilir. Söz konusu mevzuat gereği muafiyet şartlarına haiz değilseniz oda kaydınızın silinmesi gerekiyor.
teşekkürler
Aktif sigortalı olduğunuz için tarım sigortalı tescili yapılmaz. Hiç bir şey yapmanıza gerek yok.
teşekkürler
Merhaba kolay gelsin memurlar Ziraat odalarına kayıt yaptırdiktan sonra buradan aldıkları Çks belgeleri ile zirai faaliyete destek veren tarım kredi kooperatifleri, Trakya Birlik,pancar kooperatifi vb.kooperatiflere üye olabilir mi.Benim net olmamakla birlikte öğrendiğim bilgi üye olunabilir ancak bu kooperatiflerin yönetim kurulunda yer alamazlar şeklinde bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim
Memurların ziraat odalarına kayıt olması ve tarımsal faaliyette bulunmasında herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Ancak “Devlet memurları Türk Ticaret Kanununa göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar (657 sayılı Kanun Md. 28). Kooperatifler, ticaret şirketi türüdür, kurumlar vergisine tâbidir ve kanunen tâcir sayılırlar. Ancak kooperatifler kanunun da vurguladığı üzere kâr değil gelir-gider farkı ortaya çıkarır ve bu farkı ortaklarına risturn olarak iade edebilir. Kooperatiflerin ticaret şirketleri arasındaki bu özgün durumu dikkate alındığında, devlet memurları kooperatiflere ortak olabilir.
Zira Kooperatifler ortaklarının müşterek ihtiyaçlarını giderir ve ekonomik menfaatlerini korur. Kooperatifin bu faaliyetleri kazanç getirici nitelikte olmak zorunda değildir. Ortakları ve toplum için sosyal bir işlev gören kooperatiflere devlet memurlarının ortaklığının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak devlet memurları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri haricindeki kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyesi olamazlar.”
Tarım Kredi Kooperatifleri kalkınma ve tüketim kooperatifleri kapsamında değerlendirilmemektedir. Bu nedenle Tarım Kredi kooperatiflerinden yararlanmak mümkün olsa da yönetim kurullarında görev alınamayacağı kanısındayım.
Merhabalar, Eşim banka emeklisi ve onun sigorta imkanlarından haliyle ben de faydalanıyorum. Babamdan kalan arazileri icara veriyorum. Çiftçilik belgesi almak istiyorum ama sigortalı olmak istemiyorum. Çünkü eşimin sigorta imkanları daha iyi onları kaybetmek istemiyorum. Bu konuda yapabileceğim bir şey var mı? Bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılarımla,
Merhaba Asuman Hanım,
ziraat odasına kayıt yaptırdığınızda, oda elektronik ortamda sizin kayıt bilgilerinisi SGK sistemine iletmekte ve eğer bir sosyal güvenceniz yoksa otomatik olarak tarım bağkuru (5510/4b) sigortalısı olursunuz. Ancak “Sigortalılık Muafiyet Belgesi” adı verilen belgenin düzenlenmesini talep eder ve bunu kayıt esnasında ilgili ziraat odasına belirtirseniz tarımsa faaliyetlerden elde ettiğiniz aylık kazancın 2022 yılı için 4.837,20 TL’nin altında olması halinde oda kaydınız devam ederken tarım bağkurundan muaf tutulabilirsiniz. Muafiyet belgesi hakkında 2021 yılına ait şu yazıyı inceleyebilirsiniz : https://ziraatodasi.gen.tr/ziraat-odasi-rehber/sosyal-guvenlik-islemleri/2021-sigortali-muafiyet-siniri-belirlendi/