Ziraat Odası Kayıt İşlemleri
Ziraat Odası Kaydı Zorunlu Mu?
Türkiye’de çiftçilik faaliyeti gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu gereği faaliyet gösterdiği yerde bulunan il/ilçe Ziraat Odasına kayıt olmak zorundadır.
Hangi Ziraat Odasına Kayıt Olmam Gerekli?
Çiftçilik faaliyeti gerçekleştirdiğiniz bölgenin sorumluluk alanında olan Ziraat Odasına kayıt yaptırmanız gereklidir. Büyükşehir olan şehirlerde merkez ziraat odası bulunmamaktadır. Bu durumda bağlı olduğunuz ilçe ziraat odasına başvurmanız gerekebilir. Ayrıca bazı ilçelerde ziraat odası bulunmuyor olabilir. Bu durumda olan ilçeler sorumluluk alanı en yakın ilçe ziraat odasına bağlı olup sorumluluk sahasındaki odayı ziyaret etmeniz gerekecektir.
Ziraat Odasına Kayıt İçin Hangi Belgeler İstenir?
Tüm ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) evraklarına ulaşmak için tıklayınız.
Ziraat Odası kayıt evrakları olarak; çiftçilik yaptığınızı gösteren, faaliyette bulunduğunuz köy/mahalle muhtarından mühürleteceğiniz beyan formlarının yanı sıra hayvancılık kayıtlarınızın işlenmesi için hayvan varlığınızı gösteren hayvan pasaportu, işletme tescil belgesi gibi evraklar ile nüfus cüzdanı kimlik belgenizin yanınızda olması gerekecektir. Ayrıca tüm bu belgelere ek olarak renkli fotoğraf da çiftçi kütük belgeniz için gerekecektir.
Oda Kaydım Hemen Gerçekleşir Mi?
Genellikle evraklarınız teslim alınıp Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin resmi online uygulaması olan ZOBİS sistemine kaydınız yapılır. Ancak bu durum çiftçi belgesini hemen alabileceğiniz anlamına gelmez. Çiftçi belgesini alabilmeniz için yönetim kurulu kararı ile üyelik tescilinizin onaylanarak üye kayıt defterine işlenmesi gerekmektedir. Bir çok ziraat odası bu durumda en az bir hafta süre vermekte ve ilk yönetim kurulu toplantısından sonra kaydınızı resmi anlamda aktif hale getirmektedir.
[…] Belgesi için Ziraat Odasına kaydınız olması gereklidir. Ziraat Odasına kayıt yaptırdıktan sonra yıl içinde sınırsız Çiftçi Belgesi alabilirsiniz. Ülkemizde tarımsal […]