Tarımsal Bilgi

Tarımsal Tahıl Depoculuğu

Tarımsal depolar, tarımsal ürünlerin fide ve tohum hallerinden hasat edilip satılıncaya kadar olan süreçte korunması ve stoklanması amacıyla kullanılan genel tarımsal yapılardır.

tahil deposu ic
Dökme İstiflenmiş Tahıl Deposu

Tahıl Depoları

Arpa, buğday, mısır, çavdar, fasulye, nohut,bezelye, ayçiçeği, ve pirinç gibi mahsüllerin depolandığı yapılara tahıl depoları adı verilir. Tahıl depoları tarladan satış birimine kadar ürünün korunması için büyük önem taşır.

Tahıllar hasa edildikten sonra kurutularak kalite ve özelliklerini korumak üzere tahıl depolarına alınır. Tahılın kalitesi depolama sırasında yükselmez. Ancak uygun şekilde kurutulan ve nemden korunan tahılın azami süre bu kalitede kalması ana hedeftir. Tahıllardaki bozulmalar genelde bakteri, maya, mantar ve küflerin üremesine uygun ortam oluşması ile olur. Bu etkenler aşağıdaki faktörlerden meydana gelir;

  • Nem
  • Sıcaklık
  • Depolanacak tahıl kalitesi
  • Depo süresi
  • Başlangıç aşamasındaki bulaşma oranı
  • Tahılda bulunan yabancı maddeler
  • Oksijen miktarı

Tahıl depolarında havalandırma sistemi

Tahıl depolarının özellikle nem tutumu ve küf oluşumu gibi faktörlerden korunması için düzenli olarak mekanik veya doğal yöntemler ile havalandırılması gereklidir. Özellikle mekanik uygulamalarda hava akışının 10 m/sn değerinin altında olması gerekli . Ayrıca havalandırmada nemin ortamdan uzaklaştırılması hedeflenmeli %20 üzerinde nem meydana geldiğinde havalandırma sistemi çalıştırılmalıdır.

depo tarim
Dökme Soğan İstiflenmiş Tarımsal Depo

Zemin Kaplaması ve Duvar Çeperleri

Tahıllar genellikle diğer ürünler gibi kasalarda veya raflarda korunamayacağından dökme veya çuvallı saklanan mahsulün temas ettiği yüzey önem kazanmaktadır. Genellikle ensütriyel şap ve epoksi uygulanmış yüzey üzerine tahıl depolaması yapılmaktadır. Bazı depolarda ise seramik kaplamalar tercih edilmektedir. Ancak seramik fayans kaplaması estetik görünümlü ve su geçirmez olsa da pahalı bir çözümdür. Beton uygulamalar üzerinde ise tahıl tozlarının kolay tutunumu, tahılların aşındırıcı etkisine uzun süre direnç gösterememesi ve nem tutarak mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşturmaktadır. Son zamanlarda özellikle geniş zeminli tahıl depolarında epoksi zemin kaplaması tercih edilmektedir. Epoksi kaplaması ISO-14001-2015 kalite standardı kapsamında standartlara uygun bir malzeme olması nedeniyle özellikle tahılın temas ettiği yüzeylerde ve araç, insan trafiğinin yoğun olduğu zeminlerde tercih edilebilir. Epoksi reçine bazlı olmasına rağmen kansorejen ve alerjen etkileri hizmet sağlayıcı firmadan teyit edilmelidir.

Epoksi Zemin Kaplamasi 20 768x576 1
Epoksi Kaplama Yapılmış Depo

Kaynak : https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/61346/mod_resource/content/0/ty13.pdf

0 0 oy verildi
İçeriğe Puan Verin
Bildirim
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu