Tarımsal Bilgi

Bitki Koruma Ürünü (Zirai İlaç Çözeltisi) Hazırlama

Bir ilaç çözeltisinin hazırlanması operatör tarafında özel tedbirler gerektirir. Konsantre, seyreltilmemiş ürünlerin elleçlenmesine ek olarak, karıştırma ve sprey (ilaçlama makine-aletleri, pulverizatörler) tanklarının doldurulması gibi büyük itina gerektiren bir dizi işlem vardır.

İlaç çözeltisinin hazırlanması yalnızca eğitimli personel tarafından yapılması gereken, yüksek düzeyde sorumluluk taşıyan bir işlemdir. İlaç çözeltisinin hazırlandığı yerin civarında hiçbir insan veya hayvan bulunmadığından emin olmak ve ilaçlamanın kalitesi veya operatör veya çevre üzerinde olumsuz etkilere yol açabilecek hiçbir hatanın veya kazanın meydana gelmemesi için her tedbiri almak esastır.

Zirai İlaç Çözeltisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Karışımı hazırlamadan önce hatırlanması gereken bazı temel kurallar vardır:

  • Etiketleri okuyun ve talimatlara uyun,
  • Uygun kişisel koruyucu ekipman kullanın,
  • Kullanılacak uygulama ekipmanının kalibre edildiğini ve düzgün çalıştığını kontrol edin,
  • İlk yardım malzemelerinin ve acil telefon numaralarının el altında olduğunu kontrol edin,
  • Zehirlenme anında ulusal zehir danışma merkezine bilgi verin
  • Bitki koruma ilaçlaması için gerekli ilaç çözeltisi miktarını hesaplayın tavsiye edilenden eksik veya fazla dozda ürün kullanmayın

Zirai İlaç Çözeltisi Nerede Hazırlanır

İlaç çözeltisinin çiftlikte hazırlanması halinde, karışımı hazırlamak için belli bir yerin kullanılması önerilir. Bu yer pratik, işlevsel ve işçi sağlığı ve çevre için güvenli olmalıdır.

Bitki koruma ürünleri deposuna yakın yerler çoğunlukla en uygun yerlerdir. Üzerinde bir çatı olabilecek bu yerin herhangi bir yanında duvarlar olmamalı ve döşeme, en azından püskürtücünün doldurulduğu bölgede geçirimsiz olmalı ve kazara dökülen malzemeleri yüzeyde tutabilmelidir.

Hemen yakında, örneğin tarlada, bir yer bulma imkanı yoksa karışımın hazırlandığı yerin düzenli olarak değiştirilmesi önerilir. Bu yerlerin pınarlardan, kuyulardan ve akarsulardan epey uzakta olması gerektiği akılda tutulmalıdır.

Bitki Koruma Ürünleri Hazırlamada İş Güvenliği

Ürünlerin etiketleri, Toksikolojik, Ekotoksikolojik ve Çevresel Tedbirler başlığı altında, kullanılacak kişisel koruyucu ekipmanları belirtir.

Bir ürün özel koruyucu önlemler alınmasını gerektiriyorsa, bunlar etikette belirtilir.

İlaç çözeltisinin hazırlanması sırasında kullanılacak tedbir amaçlı asgari koruyucu ekipmanlar şunlardır:

  • Koruyucu iş tulumları;
  • Nitril eldivenler;
  • Lastik çizmeler;
  • Yüz siperi

Bitki Koruma Ürünü Etiket Bilgileri

Etiket, ürün ve ürünün doğru kullanımı hakkında bütün bilgileri ve gerekli tavsiyeleri içeren resmi bir dokümandır. Bütün etiket talimatlarına uyulmalıdır. Ürünlerin etiketlerinin kullanımdan önce okunması hem deneyimli personel hem de ilk kez bir bitki koruma ilaç çözeltisi

hazırlayan kişiler için zorunludur. Etiketin okunması mutlaka gereklidir. Etiketlerin üzerinde yer alan bilgiler bütün ürünler için aynı değildir. İyi tarım uygulamalarına uymak esastır.

Zirai İlaç Çözeltisi Hazırlama Talimatı

Kabı dik tutarak açın ve büyük bir kabı (5 litre/kg üzeri) boşaltırken ürünün sıçramaması ve dökülmemesi için dikkatli boşaltın, ürünü dökerken hava sirkülasyonunun engellenmediğine dikkat edin. Bu, ürünün serbestçe akmasını sağlayarak sıçramasını önler;

  • Kabı, ürünle temas etme olasılığını azaltmak için vücudunuzdan uzakta tutun;
  • Ürünü doğru bir şekilde ölçün. Miktarı tahminetmeyin, çünkü bazı ürünlerde kullanılan miktardaki küçük bir fark, beklenen sonucun elde edilmemesine yol açabilir;
  • Kullanılacak ürünün miktarını ölçtükten sonra, dökülmeleri önlemek için kabın ağzını kapatın;
  • Ürünü ölçmek için kullandığınız gereçleri durulayın ve bu durulama suyunu sprey tankına boşaltın;
  • Kapları ve ölçüm gereçlerini, düşerek içeriklerinin dökülmesini önlemek için daima düz, dengeli yüzeyler üzerine yerleştirin;

Ürünlerin traktörle uygulandığı durumlarda, uygulama ekipmanlarının onarılması (örneğin tıkanan püskürtme memelerinin açılması vb.) için gerekebilir diye eldiven- ler bulundurun. Operatörle ilaç çözeltisini hazırlamış olan kişi aynı kişiyse, kullandığı eldivenleri yıka- malı, çıkarmalı, traktör üzerinde bırakmalı ve ancak ondan sonra ilaçlamayı yapmalıdır.

Zirai İlaç Çözeltisinin Doğrudan Püskürtücü İçinde Hazırlanması

Ürün formülasyonlarının kalitesinin iyileştirilmesinde kaydedilen büyük ilerlemenin bir sonucu olarak, bugünlerde ürünü önce ayrı bir kovada bir miktar suyla seyreltmek (ön karışım yapmak) ve sonra ürünü püskürtücü- ye boşaltmak gerekli değildir. Katı ürünlerin çoğu ve sıvı ürünlerin tamamı doğrudan sprey tankına boşaltılabilir. Ancak sprey tankının karıştırma sistemi ürün boşaltılırken çalışıyor olmalıdır.

  1. Sprey artmaması için, ilaçlanacak alana te- kabül eden su ve ürün miktarını hesaplayın.
  2. Gerekli suyun yarısını sprey tankına koyun, karıştırın, ürünü (veya ürünleri) ekleyin ve sonra sürekli karıştırmaya devam ederek suyun geri kalanını ekleyin.
  3. Birkaç ürünü karıştırmak gerekiyorsa, ilk olarak katı formülasyonlar (Islanabilir Toz – WP, Suda Dağılabilir Granüller – WG) homojen bir karışım elde edilinceye kadar sprey tankına eklenmeli ve emülsiye olabilen konsantreler (EC) gibi sıvı formülasyonlar daha sonra eklenmelidir.
  4. Ürünlerin uyumlu olduklarını, istenen karışımın önerildiğini ve bir sonraki ürünü eklemeden önce homojen bir karışım elde edildiğini kontrol edin.

Bitki Koruma Ürün Ambalajı Durulama

Ürün tamamen kullanıldıktan sonra, boş kaplar üç kez durulanmalıdır:

  1. Kabın içeriklerini sprey tankına tamamen boşaltın.
  2. Kabı dörtte bir seviyeye kadar suyla doldurun.
  3. Kapağı kapatıp birkaç saniye hızlı bir şekilde çalkalayın.
  4. Kabın içeriklerini sprey tankına boşaltın.
  5. 2 ilâ 4 no’lu adımları iki kere daha tekrarlayın; tercihen etikete bir zarar vermeden kabı kullanılamaz hale getirin ve kullanılmış kapların toplanması için üretilmiş torbalara koyun.

Kapların üç kez durulanması kuralı yalnızca ilaç çözeltisinin hazırlanması için amaçlanan bitki koruma ürünleri ihtiva eden 25 litre/25 kg kapasiteli/ağırlığındaki sert kaplar için geçerlidir.

İlgili Makaleler

0 0 oy verildi
İçeriğe Puan Verin
Bildirim
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu