Şehit Yakınları ve Gaziler Ziraat Odasına Aidat Ödemeyecek
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) 31 Aralık 2013 tarih ve 2013/96 Sayılı Genelgesi ekinde yayımlanan “Ziraat Odaları Giriş Ücreti ve Yıllık Aidatlar Hakkındaki Yönetmelik” Madde 11/A’da belirtildiği üzere “Harp ve vazife şehitlerinin anne, baba, dul ve yetimlerinden, malul ve gazilerin kendilerinden giriş ücreti ve yıllık aidat alınmaz. ” hükmü getirilmiştir. Buna göre çiftçilik faaliyeti nedeniyle ziraat odalarında kaydı bulunan ve yukarıdaki maddede belirtilen şehit yakınları ve gaziler ziraat odalarına aidat ödemeyecek.
Tarımsal Desteklemelere Çiftçi Belgesi ile Başvuruluyor
Bilindiği üzere, çiftçilik faaliyetlerinden dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan nakdi yardımlardan faydalanmak etmek isteyen çiftçilerin ziraat odasına kayıt olması gerekmektedir. Tarım Bakanlığı tarafından sağlanan nakdi destekler: mazot ve gübre desteklemesi, iyi tarım uygulaması desteklemesi, organik tarım desteklemeleri gibi destekler sayılabilir.
Çiftçilere Düşük Faizli Krediler Mevcut
Ayrıca T.C. Ziraat Bankası’ndan düşük faizli (%5) ve faizsiz sulama, ekipman ve hayvancılık kredilerinden faydalanmak için ve TARSİM tarafından yapılan devlet destekli bitkisel ve hayvansal ürün sigortalardan istifade edebilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi ve Ziraat Odası kayıtlarınızın bulunması gerekir.
Türkiye Geneli Ziraat Odalarında Geçerli
Her İl ve İlçede Türkiye Ziraat Odaları Birliği‘ne bağlı bir ziraat odası bulunmakta olup, bu odalar, 6964 Sayılı Kanun uyarınca kamu kurumu niteliğinde resmi meslek örgütleridir. Ziraat Odalarına kayıt yaptırırken ve her yıl desteklemelerden faydalanmak için dosyalarınızı yeniletmeniz gerektiğinde (yani üyeliğinizin devam ettiği her yıl için) giriş ücreti ve yıllık aidat ödemeniz gerekmektedir. Aidatlar odalar ve bölgeler arasında farklılık göstermekte olup, genel olarak tarımsal arazi varlığınız, hayvansal üretim miktarınız ve alet-makine varlığınız bilgilerine göre hesaplanır.