Ziraat Odası Haberleri

Ziraat Odası Çiftçi Belgesi E-Devlet’te

Türkiye’de çiftçilik faaliyeti gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu gereği faaliyet gösterdikleri yerde bulunan il/ilçe Ziraat Odasına kayıt olmak zorundadır. Bu kayıt işlemleri, çiftçilerin haklarını korumak, tarım sektörünü düzenlemek ve desteklemek amacıyla yürütülmektedir. Çiftçilik faaliyetlerinin belgelenmesi ve çiftçi belgesi alabilmek için ziraat odasına kayıt olunmalıdır. Bu sayede tarım sektörüne planlama ve strateji birliği sağlanır ve çiftçilerin hakları korunmuş olacaktır.

Ziraat Odası Kaydını E-devlet Üzerinden Sorgulama

resim
Türkiye Ziraat Odaları Birliği E-devlet Üzerinden Çiftçi Belgesi Sorgulama Sayfası

2024 yılı Şubat ayından itibaren Türkiye Ziraat Odaları Birliği E-Devlet sistemine entegre olmuştur. Bu sayede çiftçiler şifreleri ile giriş yaparak kendileri için tanzim edilen çiftçi belgelerini onaylı barkod numaralı olarak E-Devlet üzerinden indirebilecektir. E-devlet şifresi olmayan çiftçiler internet bankacılığı uygulamalarından geçiş yapabilecekleri gibi ayrıca PTT’den şahsen müracaat ile şifre alabilirler.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin E-devlet sistemi üzerindeki entegre tüm hizmetlerine erişmek için : https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-ziraat-odalari-birligi-baskanligi adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sistemde kayıtlı Çiftçi Belgesini indirmek için : https://www.turkiye.gov.tr/tzob-ciftcilik-belgesi-sorgulama

Ancak ziraat odasında adınıza son yıl için düzenlenmiş bir çiftçi belgesi bulunmuyorsa burada yine kayıt görünmeyecektir. Dolayısıyla bu kaydın ziraat odası kaydı olduğu anlamına gelmez. E-devlet sistemine ziraat odası bilgi sistemi tamamen entegre olana kadar oda kaydınızı doğrudan kayıtlı olduğunuz ziraat odası ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.

Ziraat Odası Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

  1. Hangi Ziraat Odasına Kayıt Olmalıyım?: Çiftçilik faaliyeti gerçekleştirdiğiniz bölgenin sorumluluk alanında olan Ziraat Odasına kayıt yaptırmanız gereklidir. Büyükşehir olan şehirlerde merkez ziraat odası bulunmamaktadır. Bu durumda bağlı olduğunuz ilçe ziraat odasına başvurmanız gerekebilir. Ayrıca bazı ilçelerde ziraat odası bulunmuyor olabilir. Bu durumda olan ilçeler sorumluluk alanı en yakın ilçe ziraat odasına bağlı olup sorumluluk sahasındaki odayı ziyaret etmeniz gerekecektir.
  2. Gerekli Belgeler: Ziraat Odasına kayıt için aşağıdaki belgeler gereklidir:
    • Çiftçilik yaptığınızı gösteren, faaliyette bulunduğunuz köy/mahalle muhtarından mühürletilecek beyan formları.
    • Hayvancılık kayıtlarınızın işlenmesi için hayvan varlığınızı gösteren hayvan pasaportu, işletme tescil belgesi gibi evraklar.
    • Nüfus cüzdanı kimlik belgesi.
    • Renkli fotoğraf (çiftçi kütük belgesi için).
  3. Kayıt İşlemi ve Onay: Evraklarınız teslim alınıp Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin resmi online uygulaması olan ZOBİS sistemine kaydınız yapılır. Ancak bu, çiftçi belgesini hemen alabileceğiniz anlamına gelmez. Çiftçi belgesini alabilmeniz için yönetim kurulu kararı ile üyelik tescilinizin onaylanarak üye kayıt defterine işlenmesi gerekmektedir. Birçok ziraat odası bu durumda en az bir hafta süre vermekte ve ilk yönetim kurulu toplantısından sonra kaydınızı resmi anlamda aktif hale getirmektedir.

İlgili Makaleler

0 0 oy verildi
İçeriğe Puan Verin
Bildirim
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu