Yıllara Göre Gübre ve Mazot Fiyatları

Yıllara göre gübre ve mazot fiyatları nasıl değişti

Son dönemde gıda fiyatlarındaki önlenemeyen artışın sebebi her ne kadar Covid-19 salgını nedeniyle artan talebi karşılamayan üretim arzı olarak gösterilse de asıl zamların nedeni tarımsal girdi maliyetlerindeki yükseliş olarak görünüyor. Son 15 yıla baktığımızda dalgalanmalar dikkati çekiyor. Fiyat dalgalanmalarındaki en büyük etken hızla değişen döviz kuru ve tarımsal girdilerin büyük kısmının ithal ürünlerden oluşması.

Gübreleme Önemli Bir Tarımsal Maliyet Unsurudur

Koronavirüs Nedeniyle Geçici Olarak Düşen Mazot Yine Zirvede

Motorin Fiyatları Son İki Yılda Hızla Yükseldi

2020 Mart-Mayıs döneminde tüm Dünyada etkisini gösteren yeni tip Koronavirüs (COVİD19) nedeniyle tüm Dünyada ve ülkemizde akaryakıt fiyatlarında hızlı bir düşüş olmuştu. Ancak bu düşüş kısa sürdü ve yaz aylarında kısmi yasakların kalkması ile akaryakıt fiyatları hızla eski seviyesine yükseldi.

Tarımsal üretim denilince iki en önemli ana unsurdan biri olan mazot, gıda tedarik zincirinin de işlemesi için önemli bir faktör. Mazot fiyatları son üç yılda neredeyse yüzde 51 oranında yükseliş gösterdi. 2016 yılında litresi 3,84 TL olan mazotun 2017 yılında 4,7 TL, 2018 yılında 5,8 TL, 2019 yılında 6,37 lira ortalamasında olduğu görülmektedir. Bu yazının hazırlandığı 2021 Şubat ayında ise motorin pompa satış fiyatı KDV dahil 6,70 TL olarak görünmektedir.

2002-2018 yılları mazot fiyatları grafiği

Gıda Fiyatlarındaki En Önemli İkinci Unsur Gübre

Tarımsal üretimin diğer bir unsuru da şüphesiz gübre. Her ne kadar son yıllarda organik üretimin revaçta olması ve kimyevi gübreleme yerine doğal gübrelemenin önerilmesine rağmen halen tarımsal üretimde verim elde edilmesi için gübreleme oldukça önemli bir tarımsal girdi ögesidir. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki gübre fiyatlarında son üç yıl içinde büyük artış oldu. 2020 yılına dair veriler Bakanlık verileri yayımlanmadığı için 2018 yılına kadar olan veriler incelendiğinde ortalama yüzde 40 oranında bir artış olduğundan söz edilebilir.

Yıllara Göre Gübre Fiyatlarındaki Değişim
2020 Yılı Mazot ve Gübre Fiyat Verileri (Kaynak Tarım Bakanlığı)

Gübre fiyatlarındaki değişim ve tarımsal maliyet hesaplamaları yapılırken tüm gübrelerin tonluk miktarı üzerinden hesaplamalar yapılması gereklidir. Ancak ülkemizde en yoğun kullanımı olan gübreler DAP ve ÜRE olarak görünmektedir.

Devlet tarafından 2021 yılında çiftçilere verilecek olan mazot ve gübre destekleme tutarlarını öğrenmek için tıklayınız.

eighteen − 12 =