Hayvancılıkta 2020 Yılı Nasıl Geçti
Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle tüm Dünya belki tarihinin en zor zamanlarını geçiriyor. Özellikle hizmet sektörünün inanılmaz darbeler aldığı bu dönemde tarım ve hayvancılık sektörü her nakadar savaş ve salgın hastalıklar gibi felaketlerde parlıyor gibi görünse de sektörün durumu her zamanki gibi kötümser şekilde devam ediyor. Yanda görmüş olduğunuz infografiğin büyük halini indirip incelemek için tıklayınız.
Besicilikte Üretim Daralması
Her ne kadar insanların gıda ihtiyaçlarının salgın dönemlerinde artması ve bunun üretime itici güç olarak dönmesi beklense de özellikle artan girdi maliyetleri nedeniyle besicilik yapan üretici halinden çok memnun değil.
Yem fiyatlarında yaşanan yükselmeye karşılık karkas et maliyetleri beklentileri karşılamaz hale geldi. Öyle ki karkas etin kilogram fiyatı 39-40 lirayı bulurken üretici 33-35 lira aralığında satabilmektedir.
Et ve Süt Kurumu 14 Aralık 2020 tarihinden geçerli olmak üzere karkas et alım fiyatını 2 lira arttırarak yerli karkas et fiyatını 36 lira ve ithal hayvan etini de 35 lira olarak belirledi.
Et İthalatında Düşüş Yaşanıyor
Et ve Süt Kurumu 2019 yılı sektör değerlendirme raporunu yayımladı. 2019 yılı verilerine göre et ithalatı %91 canlı hayvan ithalatı da %57 azaldı. 2020 verileri henüz açıklanmadı ancak 2020 değerlerinin de oldukça azalacağı söylenebilir.
Yeni Yem Desteklemleri
Yem fiyatlarındaki artışı sübvanse etmek isteyen devlet yeni yem destekleri ile üreticiyi rahatlatmayı hedefliyor. Henü destekleme ödemeleri yapılmadı ancak 2020 yılında bir defaya mahsus olmak üzere öngörülen yem desteklemeleri resmi gazetede yayımlandı. Karara göre sığır başına 65 lira, küçükbaş hayvan başına 6,5 lira yem desteği verilecek. Desteklemelerin sadece küçük işletmeler için olduğunu belirtmekte fayda var.
Desteklemelerde Azalma
Her ne kadar yeni yem desteklemeleri açıklanmış olsa da genel olarak desteklemelerde bir azalma yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Ekonomik Programına göre hayvancılık destekleme ödemeleri 6 milyar 862 milyon liradan 6 milyar 304 milyon liraya geriledi. Bu da destekleme miktarında %9,6 oranında azalma olduğunu göstermektedir. 2020 hayvancılık üretim desteklemeleri 2021 bütçesinden alınacak ancak üreticiler 2021 yışında 558 milyon lira daha az destekleme alacaklar.
Süt Maliyetini Karşılamıyor
1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek çiğ süt referans fiyatı ile maliyetler arasında uçurum denilebilecek kadar fark bulunmaktadır. Konsey’in Kasım 2020’ye kadar mısır sılajında %51, yoncada %28, samanda %41 ve süt yeminde %59,60 artış hesaplamasına karşın çiğ süt referans fiyatında %48,30 artış üreticinin beklentilerini karşılayamaz hale gelip tüketici süt fiyatlarında beklenmedik artış ve süt üretiminde düşüşe neden oldu.
2021 yılının bereketli bir yıl olmasını diliyoruz.