Başvuru EvraklarıHaberler

Çiftçi Belgesi Nereden Alınır

Çiftçi Belgesi nereden alınır ?

Çiftçi Belgesi için Ziraat Odasına kaydınız olması gereklidir. Ziraat Odasına kayıt yaptırdıktan sonra yıl içinde sınırsız Çiftçi Belgesi alabilirsiniz. Ülkemizde tarımsal faaliyetin belgelenmesi için Çiftçi Belgesi ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi adında iki belge kullanılmaktadır. Bu belgelerin farklarından bahsedelim.

ÇKS Belgesi Nedir

CKS Belgesi Ornegi 1
ÇKS Belgesi Örneği

ÇKS, Çiftçi Kayıt Sistemi kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu belge için Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir. Çiftçi Kayıt Sistemi çok karıştırılsa da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yönetilen bir sistemdir Ziraat Odasının bununla doğrudan ilgisi ve erişimi bulunmuyor.

ÇKS Belgesi Kayıtları

Ancak ÇKS Belgesi alabilmek için Ziraat Odası’na kaydınız olması ve geçerli yıla ait Çiftçi Belgesi almanız gereklidir. ÇKS sistemine kayıt olmak için daha önceden Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi kaydınız bulunmuyorsa sitemizden bulabileceğiniz ÇKS Formlarını doldurup, Ziraat Odasına kayıt olduktan sonra tarımsal üretim bilgilerinizin bulunduğu formlar ve Çiftçi Belgesi ile birlikte dosyanızı Tarım İl/İlçe Müdürlüğüne teslim etmelisiniz. Tarım Müdürlüğü tarafından kayıt için döner sermaye ücreti alınmaktadır.

ÇKS Belgesi Hangi Bilgileri İçerir

ÇKS Belgesi sadece bitkisel üretim bilgilerini içerir hayvansal üretim bilgileri ÇKS Belgesi’nde bulunmaz.

Çiftçi Belgesi

ciftci belgesi ornegi
Çiftçi Belgesi Nereden Alınır

Çiftçi Belgesi, Ziraat Odaları tarafından tutulan ZOBİS isimli kayıt sistemi üzerinden verilen bir belgedir. Çiftçi Belgesi sahibi olmanız tarımsal desteklemeler ve kredi imkanlarından faydalanmak için tek başına yeterli olmadığından bu belgeyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne de kayıt olmanız gerekecektir.

[ads]

Çiftçi Belgesi Ücreti

Sanılanın aksine Çiftçi Belgesi ücretsiz bir belgedir. Ziraat Odaları Çiftçi Belgesi için ücret almayıp sadece Oda kaydından ötürü aidat almaktadır. Hiç Çiftçi Belgesi almasanız da Ziraat Odası kaydınız bulunduğu sürece Ziraat Odası’na yıllık aidat ücreti ödemeniz gereklidir. 2021 yılı için asgari aidat ücretlerini bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

Çiftçi Belgesi Hangi Bilgileri İçerir

Çiftçi Belgesi’nde ÇKS Belgesinden farklı olarak bitkisel ve hayvansal üretim bilgileri birlikte bulunur. Ayrıca tarımsal alet ve makine varlığı bilgileriniz yine Çiftçi Belgesi üzerinde bulunabilir. Ziraat Odası’na kayıt sırasında tarımsal istatistiklerin tutulması amacıyla alet ve makine arlığınız, aile birey sayınız ve tarımsal kredi borç ve alacak bilgileriniz de sorulmaktadır.

İlgili Makaleler

5 2 oy verildi
İçeriğe Puan Verin
Bildirim
Bildir
5 Yorum
Yeniden Eskiye
Eskiden Yeniye Çok Oylananlar
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle

[…] Çiftçi Belgesi bir yıl süreyle geçerli bir belgedir. Ziraat Odaları tarafından kayıtlı çiftçilerin beyan ettikleri tarımsal üretim bilgilerine göre tanzim ve tasdik edilen belge bir üretim sezonunu kapsamaktadır. Her yıl çiftçilik faaliyetlerini Ziraat Odasına beyan ederek kaydın yenilenmesi gereklidir. […]

[…] Sistemi Belgesi” veya Ziraat Odalarınca verilen ve verildiği yılın tasdikini taşıyan “Çiftçi Belgesini” ibraz ederek ortaya koyan çiftçilerimizin ayrıca e-başvuru sistemi üzerinden […]

Ziraat Odası kapanma günlerinde açık olacak mı

[…] ihtiyacı olanlar için Çiftçi Belgesi Nereden Alınır yazısını bu sayfadan tıklayıp öğrenin. Haber sitelerindeki saçma clickbait yazılara […]

[…] ÇKS Belgesi ve Çiftçi Belgesi farklı belgelerdir. Aralarındaki farklar ave uygulama hakkında bilgi almak için bu yazıyı okumanızı öneririz. […]

Başa dön tuşu