Tarımsal Krediler

Ziraat Odası Kredi Veriyor Mu ?

Ziraat Odası kredi veriyor mu ? Sorusu muhtemelen Ziraat Odası’nın görevlerinin Ziraat Bankası ile karıştırılmasından kaynaklanıyor olabilir.

Ziraat Odası kredi vermemektedir. Ziraat Odaları çiftçi kayıtları tutan kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Çiftçilere düşük faizli krediler sadece T.C. Ziraat Bankası aracılığıyla verilmektedir. Ziraat Bankasının düşük faizli çiftçi kredilerinden faydalanabilmeniz için çiftçilik durumunuzu belgelemeniz gereklidir.

Çiftçi olduğunuzu önce Ziraat Odası’ndan alacağınız Çiftçi Belgesi ve Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüğünden alacağınız Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi ile Ziraat Bankası şubesine başvuruda bulunmanız gereklidir.

[ads]

Ne Kadar Çiftçi Kredisi Alabilirim ?

Bu çok göreceli bir sorudur. Tarımsal kredi miktarınız şubeniz tarafından tarımsal varlık bilgilerinizin risk analiz sistemine girilmesi ile elde edilen bilgilere göre hesaplanmaktadır. Burada arazilerinizin tek yıllık bitkisel üretim yapılması, hayvansal varlığınız, bahçecilik ve ürettiğiniz ürün türünden arazilerinizin hisseli veya sahipli olmasına göre çok fazla kritere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle ÇKS bilgilerinizin banka kayıtlarına girilmeden ne kadar kredi alabileceğinizi bilmek mümkün değildir.

ziraat bankasi kredi
Tarımsal Krediler Ziraat Bankası tarafından verilmektedir

Hangi Tür Çiftçi Kredileri Bulunmaktadır ?

Çiftçilik bir profesyonel işletmecilik olduğu için tarımsal krediler de bu minvalde çeşitlenmektedir. Ziraat Bankası tarafından sağlanan tarımsal krediler aşağıdaki gibidir;

İşletme edinme Kredisi

Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği / avcılığı konularında mevcut kurulu bir işletmenin (meyve bahçesi, bağ, çiftlik, ahır, ağıl, kümes, sera vb.) satın alınması amacıyla gerçek / tüzel kişi üreticilere sunulan kredilerimizdir.

İşletme Edindirme Kredileri kapsamında, farklı ödeme periyotları ve uygun vade seçenekleriyle yatırım kredisi imkânlarından faydalanabilirsiniz.

Koşullarınız ile üretim yaptığınız konu uygunsa ve ilgili yılda yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterleri sağlıyorsanız, sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanabilirsiniz.

Hasat ve Pazarlama Kredisi

Hasat ve pazarlama döneminde ortaya çıkabilecek nakit ihtiyacının finansmanına yönelik olarak gerçek / tüzel kişi üreticilere sunulan kredilerimizdir.

  • İşletmenizin hasat / ürün elde etme dönemi öncesi ve/veya hasat dönemi sonrası hasat ve pazarlama faaliyetlerine yönelik kısa süreli nakit ihtiyaçlarının finansmanı amacıyla işletme kredisi kullanabilirsiniz.

Taksitli Tarım Kredisi

Taksitli Tarım Destek Kredisi sayesinde; finansal ihtiyaçlarınızı hasat ve sezona bağlı olmaktan çıkarabilir, kredilerinizi daha uzun ve esnek vade seçenekleri ile kullanabilirsiniz.

  • Sabit faizli olarak, farklı ödeme periyotları ve uygun vade seçenekleriyle kredi imkânı sunulmaktadır.
  • Taksit tarihleri ve taksit tutarlarını, ürününüzün hasat tarihlerine göre belirleyebilirsiniz.

TMO Makbuz Senedi Karşılığı Kredi

Tarımsal ürünlerini TMO’ya satan gerçek ve tüzel kişi müşterilerimizin kısa süreli nakit ihtiyaçlarının finansmanı için sunulan kredilerimizdir.

  • Tarımsal ürünlerini TMO’ya satarak makbuz senedi alan üreticilerimiz, söz konusu makbuz senetleri karşılığında kredi imkânından faydalanabilirler.

Lisanslı Depoculuk Kredileri

Depolama yatırımı yapacak / yapan lisanslı depo işletmelerine sunulan kredilerimizdir.

Kredi kapsamında,

  • Yeni kurulacak işletmelerden Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği kapsamında kuruluş izni alan firmalara,
  • Kurulu işletmelerden ise faaliyet izni ve depoculuk lisansı olan lisanslı depolara,
    • İnşaat yatırımlarına (depo, silo vb.),
    • Makine / ekipman (elevatör, kantar, fan, jeneratör, forklift, vinç, soğuk hava, iklimlendirme ve havalandırma üniteleri, depo içi bölmeler, raf sistemleri vb.) alımlarına yönelik,

Kredi ürünleri sunulmaktadır.

Arazi Alım Kredisi

Tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve işletme ölçeklerinin büyütülerek rantabl hâle getirilmesi için üzerinde tarımsal üretim yapılan / yapılacak olan, tarla vasfına sahip arazilerin alımına yönelik olarak gerçek / tüzel kişi üreticilere sunulan kredilerimizdir.

Arazi Alım Kredileri kapsamında;

  • Hisseli tarım arazilerindeki hisse paylarının diğer hissedarlar tarafından satın alınmasına,
  • Hisseli olup olmadığına bakılmaksızın bitişik arazilerin satın alınmasına,
  • Hisseli veya bitişik parsel olmayan arazilerin satın alınmasına,

yönelik olarak yatırım kredilerimizden faydalanabilirsiniz.

Koşullarınız ile üretim yaptığınız konu uygunsa ve ilgili yılda yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterleri sağlıyorsanız, sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanabilirsiniz.

Üretim Destek Kredisi

Tarımsal üretim yapan müşterilerimizin, tarımsal üretim dışındaki kısa vadeli finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sunulan kredilerimizdir.

  • Harcama türü ayrımı bulunmadan, Kredili Mevduat Hesabı (KMH) şeklinde kredi kullanabilirsiniz.

Sözleşmeli Üretim Kredisi

Sözleşmeli Üretim ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (2008/26858) kapsamında sözleşmeli üretim modeliyle tarımsal üretim yapan ve/veya yaptıran müşterilerimizin, sözleşme konusu tarımsal üretimle ilgili işletme ve yatırım giderlerinin / harcamalarının finansmanına yönelik olarak sunulan kredilerimizdir.

Sözleşmeli Üretim Kredileri kapsamında,

  • Firmalar, sözleşmeli üreticilerinin üretim faaliyetlerine yönelik sağladıkları girdi / hizmet bedelleri,
  • Üreticiler ise ürün bedeli alacakları için,

kredi imkânından faydalanabilmektedir.

Koşullarınız ile üretim yaptığınız konu uygunsa ve ilgili yılda yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterleri sağlıyorsanız, sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

5 1 oy verildi
İçeriğe Puan Verin
Bildirim
Bildir
4 Yorum
Yeniden Eskiye
Eskiden Yeniye Çok Oylananlar
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle

Başak kart hakkında bilgi verir misiniz

Özel bankalar da kredi veriyor mu

Ziraat Bankası sadece çiftçi belgesi ile kredi veriyor mu

ziraat bankası tarım kredileri için kefil istiyor mu

Başa dön tuşu