Çiftçi Kütüğü Belgesi
Çiftçi kütüğü belgesi, ziraat odasına kayıt yaptırmak için gerekli olan asıl evraklardan biridir. Bu belgenin görünümü aşağıdaki gibi olup, üst kısımda kimlik bilgileri orta kısımda tarımsal üretim ve arazi bilgileri en alt kısımda da taahhütler bulunur. Çiftçi kütüğü belgesi çiftçilik faaliyeti yürütülen köy veya mahalle muhtarı tarafından onaylanmalıdır.
Yasal Dayanak
Ziraat odaları 6964 sayılı Türkiye Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu’na tabii meslek örgütleridir. Mezkur Kanun’a bağlı olarak çıkarılan Ziraat Odaları Birliği Tüzüğü‘nün 5’inci maddesinde “MADDE 5 – (1) Muhtarlar, Ziraat odalarına yeniden aza kaydedilmeleri veya azalıktan çıkarılmaları lazım gelen veya oda azası iken çiftçilik varlığında değişiklik olan hakiki şahısları, her yıl Eylül ayı içinde oda idare heyetlerine bildirmekle mükelleftirler. Kurumlar, ilk beyannamelerinde malümatta husule gelen değişiklikleri, değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren bir ay zarfında bir ek beyanname ile azası bulundukları oda idare heyetlerine bildirirler.” hükmü bulunmaktadır. Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere çiftçilik faaliyeti gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişilerin her yıl eylül ayında ziraat odasına tanzim edilmiş ve onaylı çiftçilik beyanı yani çiftçi kütüğü vermesi gerekmektedir.
Çiftçi Kütüğü İbrazı
Çiftçi kütüğü genellikle ziraat odasına ilk kayıt sırasında ihtiyacınız olan bir beyanname türüdür. Ziraat odası sunmuş olduğunuz tapu kayıtları ve B Tarımsal Bilgi Formu verilerine göre TAKBİS sistemi üzerinden çekilen arazi bilgilerine üretim bilgilerini ZOBİS sistemine işleyerek çiftçi kütüğü belgenizi hazırlayarak muhtarınıza onaylatmanız ve imzalayarak teslim etmeniz için tarafınıza verecektir. Bu nedenle ziraat odasına kayıt olmadan önce çiftçi kütüğü belgesini hazırlayıp götürmeniz gerekmeyebilir. Ancak yoğun iş dönemlerinde bu işlem ziraat odası için oldukça vakit kaybına neden olacağından belgelerinizi eksiksiz götürmeniz kayıt işlemlerinizin hızlıca sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Çiftçi kütüğü belgesini ziraat odasına teslim ettikten sonra kayıt işlemleriniz tamamlanacak ve tarafınıza tanzim edilen çiftçi belgesi verilecektir. Çiftçi belgesi odaya kayıtlı olduğunuz ve tarımsal faaliyette bulunduğunuzu gösteren resmi bir belgedir. Ziraat odaları tüm meslek örgütleri gibi üyelerinden aidat almaktadır. Aidatlar yıllık alınmakta olup arazi büyüklüğü, tarımsal üretim konuları ve hayvansal varlığınıza göre tespit edilir.
Ziraat Odasından Kaydımı Sildireceğim
Ziraat odasından kaydınızı sildirmek istiyorsanız yani tarımsal faaliyetlerinize son vermişseniz çiftçi kütüğü belgesine ihtiyacınız olmayacak. Kayıt sildirme işlemleri genellikle sadece dilekçe vermek suretiyle gerçeklemektedir. Ziraat odası kayıtları ve kayıt silme işlemlerinin tamamı için yönetim kurulu kararı gerekmektedir. Bu nedenle oda kaydınızın ve kayıt sildirme işleminizin aynı gün gerçekleşmesi mümkün olmayabilir. Ziraat odası kayıt silme dilekçesi
kızılcahamam iğdir köyünde bulunan tarlalarımızın ekimi için çiftçilik belgesi almak istiyorum fakat tarlalar akrabalar arasında bölüşülmediğinden dolayı atıl kalmaktadır bu nedenle belge alabilmem için neler yapmalıyım
Kiralama yoluyla alabilirsiniz. 2021 ÇKS Başvuru Evrakları sayfasında kira sözleşmesi örneği bulunuyor.
Arazinin intikal yapılmadığını anlıyorum. Eğer siz de var islerden biri iseniz tapu sicil müdürlüğüne başvurarak arazinin intikal yapılmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra diğer varislerden kiralayarak veya sadece kendi hissenizi çks kayıtlarında kullanmanız mümkün.