2022 ÇKS Başvuru Formları
Daha Önce ÇKS Kaydı Olan Çiftçiler
2022 ÇKS başvuru formları İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alabilirsiniz. Eğer ilk kez ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydı yaptırmıyorsanız tarım müdürlüğü tarafından sistemde kayıtlı olan arazi ve kimlik verilerinizi içeren hazır bir dosya verilecektir.
Bu dosyada sistemde kayıtlı olan parsel bilgilerinizin bulunduğu (B) tarımsal üretim formu üzerindeki parsellerin karşısındaki kutucuklara bu yıl ekimini yaptığınız veya yapacağız ürünleri yazmanız yeterlidir. Ayrıca arazi bilgilerinizde bir değişiklik yoksa ve kira sözleşmelerinin süresi henüz dolmamışsa üretim bilgilerini bahsedilen forma yazdıktan sonra üretimi yapılan arazinin bağlı bulunduğu köy veya mahalle muhtarına mühürletmeniz ve iki azaya imzalatmanız gerekmektedir. Daha sonra ziraat odasına gidip Çiftçi Belgesi aldıktan sonra evraklarınızı son olarak Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etmelisiniz.
İlk Kez ÇKS Kaydı Yaptıracak Çiftçiler
Eğer ilk kez Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptıracaksanız sistemde arazi ve kimlik bilgileriniz bulunmadığından Tarım müdürlüğü size boş formların bulunduğu bir dosya verecektir. Bu formları elle doldurabilirsiniz veya bilgisayardan doldurmak isterseniz aşağıda paylaşacağımız formları indirdikten sonra kelime işlemci uygulaması ile boşlukları doldurup çıktılarını aldıktan sonra mahalle veya köy muhtarınıza onaylatmamız gerekecektir. ÇKS formlarını doldurmak için tapu bilgilerine ihtiyaç duyulacağı için tapu belgelerine veya tapu-sicil müdürlüğünden alacağınız tapu listesine ihtiyacınız olacak.
Tapu Kayıtlarını İnternetten Alma
Çiftçi kayıt sistemine kimlik bilgileriniz, tarımsal üretimini yaptığınız bitkisel üretim bilgileriniz ve en önemlisi kullandığınız veya kiralık olarak alacağınız arazi bilgilerine ihtiyacınız olacak. Eğer elinizde tapu bilgilerini gösteren döküm belgesi yoksa bunu internet üzerinden de edinebilirsiniz. https://webtapu.tkgm.gov.tr adresinden tapu bilgilerini görüntüleyebilir ve resmi işlemlerde kullanabileceğiniz tapu dökümlerini alabilirsiniz. WebTapu sistemi üzerinden bazı işlemlerin ücretli olduğunu belirtmek isteriz.
Tarla Kiralama
Tarımsal destekleme ve kredilerden faydalanmak için mülk sahibi olmanız şart değildir. Arazileri kiralamak suretiyle de kullanmanız ve çiftçi kaydı yaptırmanız ve araziler size aitmiş gibi çiftçilere sağlanan tüm imkanlardan faydalanmanız mümkün.
Aşağıdaki formların içinde bulunan arazi kira sözleşmesini doldurup kiraya veren ve kiralayan alanlarına kimlik bilgilerini yazdıktan sonra tarafların imzalaması ve arazinin bulunduğu köy veya mahalle muhtarlığı tarafından mühürlenmesi arazi kiralaması için yeterlidir. Arazi kiraları için ayrı bir sözleşme veya Noter onayı gerekmemektedir ve tamamen ücretsiz bir işlemdir.
Muvafakat Yoluyla Arazi Kullanma
Arazileri üçüncü kişiler yerine ortaklarınızdan veya birinci derece akrabalarınızdan alıyorsanız hepsine ayrı ayrı kira sözleşmesi düzenlemek yerine muvafakatname belgeleri ile arazi kullanımı mümkündür. Eğer hisseli bir arazinin hissedarı iseniz Muvakatname-1 belgesi ile hissedarların paylarını kullanabilirsiniz. Bunların dışında doğrudan hissedar ortağı olmadığınız anne ve babanıza ait bir araziyi de kira sözleşmesi yapmadan Mufakatname-2 belgesi ile kiralamanız ve kullanmanız mümkündür. Ancak her iki muvafakat belgesinin de kira sözleşmesi gibi muhtar ve azalara onaylatılması, taraflarca ayrı ayrı imzalanması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Söz konusu formları aşağıdaki tablodan indirebilirsiniz.
Çiftçi Kayıt Formları
Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmanız için gereken formların boş hallerini aşağıdan indirebilirsiniz.
2023 YILINDA HALEN BU BAŞVURULARIN FİZİKİ OLARAK YAPILIYOR OLMASI NE KADAR GERİ KALDIĞIMIZIN KANITIDIR. ÇOKMU ZOR ŞU BAŞVURUYU E DEVLETTEN YAPMAK.
E-devlet üzerinden ÇKS başvurusu güncellemesi yapılabiliyor. Ziraat odası işlemleri için ziraat odasına gelmeniz gerekli.
istediğiniz belgeri posta yoluyla iletsek olmuyormu
Çiftçilik faaliyetinde bulunduğunuz ilçe ziraat odası ile irtibata geçmelisiniz. İmzalamanız gereken belgeleri çıktı alıp imzlaadıktan sonra iletirseniz belki kabul edebilirler, bu konuda özel bir yasal düzenleme malesef yok.
[…] ile tarımsal faaliyette bulunduğunuz yerin Ziraat Odasına başvurmanız gereklidir. Bunun için ÇKS formlarına ihtiyacınız olacak. ÇKS kaydınızın bulunup bulunmadığını e-devlet üzerinden […]
[…] ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi kaydınız bulunmuyorsa sitemizden bulabileceğiniz ÇKS Formlarını doldurup, Ziraat Odasına kayıt olduktan sonra tarımsal üretim bilgilerinizin bulunduğu […]